Як гадаєте, чи може кавомашина приготувати таку ж смачну й ароматну каву, як бариста? Якщо раніше це могло здатися нам фантастикою, то сьогодні сучасні апарати для приготування кавових напоїв здатні дивувати.
Але попри безліч налаштувань і наявність розумних систем, якість напою, що бадьорить, може варіюватися. Від чого ж це залежить? У цій статті ми розглянемо фактори, що впливають на смак кави з кавомашини і як можна досягти ідеального балансу аромату і смаку.
Що може зіпсувати ваш улюблений кавовий напій
Здавалося б, що приготування кави – не такий вже й складний процес, особливо якщо його в автоматичному режимі здійснює кавомашина. Напій має вийти смачним і ніщо не зможе зіпсувати його смак. Але не тут-то було! Є низка причин, які здатні вплинути на якість улюбленої кави. Розглянемо найважливіші з них.
Кавові зерна
Одним із найважливіших чинників, що визначають смак кави, є якість використовуваних кавових зерен. Високоякісні зерна, які свіжообсмажені та правильно зберігаються, можуть створити напрочуд багатий і насичений смак. Тому не економте сильно на сировині, якщо не хочете розчаруватися в улюблених напоях.
Ступінь помелу
Ступінь помелу кавових зерен відіграє далеко не останню роль у процесі приготування кави. У розумні автоматичні кавомашини Franke інтегрована інноваційна технологія IQFlow™, яка дає змогу експериментувати зі ступенем помелу й екстракції, щоб знайти оптимальний баланс смаку й аромату для себе.
Тиск і температура
Ці показники під час екстракції також впливають на смак кави. Ідеальний тиск дає змогу отримати добре витягнуті ароматичні речовини із зерен, а оптимальна температура забезпечує повне розкриття смакових нот. Професійні автоматичні кавомашини зазвичай мають можливість контролювати тиск і температуру води, щоб досягти оптимального смаку кави.
Чистота кавомашини
Наступний фактор, який може вплинути на смак улюбленого напою з автоматичної кавомашини, – це чистота самого апарату. Залишки кавових олій і білкові відкладення можуть негативно вплинути не тільки на смак кави, а й на працездатність апарата загалом. Тому так важливо регулярно очищати кавомашину згідно з інструкцією виробника. До того ж професійні кавомашини самостійно здійснюють очищення системи, що дуже зручно. Вам не потрібно брати в цьому участь. Просто запустіть процес і зачекайте кілька хвилин, після чого можна розпочинати приготування смачних кавових напоїв.
Вода
Як не крути, але якість води, використовуваної для приготування кави, також відіграє значну роль. Добре фільтрована або бутельована вода може допомогти уникнути домішок, що впливають на смак і аромат напою. Пам’ятайте, що вода становить більшу частину вашого напою, тому її якість має значення.
Індивідуальні вподобання
Смак кави є суб’єктивним і залежить від особистих уподобань кожної людини. Тому не бійтеся експериментувати з різними поєднаннями кавових зерен, ступенями помелу та іншими налаштуваннями, щоб досягти того смаку, який зможе сповна задовольнити ваші смакові уподобання.
Автоматична кавомашина може приготувати ідеальну каву чашка за чашкою на рівні професійного баристи, але для цього потрібно враховувати низку чинників, що впливають на цей процес. Використовуючи рекомендації, викладені в цій статті, і злегка поекспериментувавши з налаштуваннями, кавовий апарат на п’ять із плюсом впорається з приготуванням смачних напоїв.